ВЕСТИ
О манастиру Студеници
17.april 2012.
Пријавите се за XXI Летњу духовну академију у Студеници. Број места је ограничен...
--------------------
18.april 2010.
Пријавите се за XIX Летњу духовну академију у Студеници. Број места је ограничен...
--------------------
25.april 2008.
Пријавите се за XVII Летњу духовну академију у Студеници. Број места је ограничен...
--------------------
16.april 2007.
Пријавите се за XVI Летњу духовну академију у Студеници. Број места је ограничен...
--------------------
ВАЖНО
Сајт је оптимизован зе следеће претраживаче.
Firefox
IE 7
--------------------
Studenica

Манастир Студеница је манастир Српске православне цркве који се налази 39 km од Краљева. Студеница је један од највећих и најбогатијих манастира Српске православне цркве.

Манастир је 1190. основао Стефан Немања. Утврђени зидови манстира окружују две цркве: Богородичну цркву и цркву Светог Јоакима и Ане (Краљева црква). Обе цркве су изграђене од белог мермера. Манастир је познат по својој колекцији фресака из 13. и 14. века. УНЕСКО је 1986. уврстио Студеницу у листу Светске баштине.

Манастир Студеница је посвећен Успењу пресвете Богородице. Прва фаза радова је завршена у пролеће 1196, када је Стефан Немања препустио прество свом сину Стефану Првовенчаном и повукао се у своју задужбину. Кад је касније отишао у манастир Хиландар, Стефан Првовенчани се бринуо о Студеници. Тамо је Немања примио монашки постриг и име Симеон. Свети Симеон се упокојио у Хиландару 1199. Немањин трећи син Сава Немањић је, након што је помирио своју браћу Стефана и Вукана, пренео мошти Светог Симеона у Студеницу где су и дан данас. Под Савиним старатељством, Студеница је постала политички, културни и духовни центар средњовековне Србије. Уз остала своја дела, Сава је написао Студенички типик, у ком је описао живот свог оца Немање, оставивиши изворе о духовном и монашком животу у његовом времену. Студеница је уживала пажњу и другх чланова династије Немањића. Краљ Радослав је 1245. додао цркви припрату, а краљ Милутин је саградио малу цркву посвећену светим Јоакиму и Ани. Од пада последње српске средњовековне државе 1459, Турци су често нападали манастир. Прва значајна рестаурација је извршена 1569, када су фреске Богородичине цркве поново насликане. Почетком 17. века, пожар и земљотрес су оштетили манасти, а историјски документи и значајни делови уметничке баштине су уништени и изгубљени заувек.

Raspece

Богородичина црква је једнобродска црква са кулом. На њеном источном крају је тространи свод, док се продужена припрата гледа према западу. На северној и јужној страни су предворја. Током 1230их је дограђена спољашња припрата. Фасаде су изграђене од блокова белог мермера. Изнутра је црква обложена туфом. Споља гледано, у цркви се складно мешају романски и византијски стил. Мешавина та два стила ће на крају произвести посебан стил архитектуре познат као рашка школа. Северозападно од Богородичине цркве је Црква светог Јоакима и Ане, позната и као Краљева црква по свом ктитору краљу Милутину. Црква је саграђена 1314, у облику сабијеног крста, уз осмоуглу кулу. Изграђена је од камена и туфа, уз фасаде обложене гипсом. Комплекс манстира укључује и Цркву Никољачу, малу једнобродску цркву, која је инутра осликана фрескама из 12. или почетка 13. века. Између Цркве Никољаче и Краљеве цркве се налазе темљи цркве посвећене Светом Јовану Крститељу. Западно од Богоридичине цркве је трпезарија, саграђена од камена за време Архиепископа Саве. На западниј страни комплекса је звоник подигнут у 13. веку. Некада је у њему била капела, а сада се само могу видети делови фресака. Остаци фресака се такође могу наћи на спољашњем делу припрате, и оне приказују генеалогију династије Немањића. Северно од трпезарије се конаци за монахе из 18. века. Данас су они музеј и приказују бројне експонате из ризнице Студенице. Међутим, чести ратови и пљачкаши су значајно умањили ризницу манастира.

Музичка омладина Србије, Теразије 26, 11000 Београд, Србија
тел: +381 (0)11 2686-090 факс: +381 (0)11 361-0596 е-пошта: prijava@studenica.net